web analytics

Erken Doğum Tehdidi

erken-dogum

Erken Doğum Tehdidi, Gebeliğin 36.cı haftası tamamlanmadan önce doğan bebek erken doğmuş olur. Buna da kısaca erken doğum diyebiliriz. ( Zamanından önce gerçekleşen doğum olayına erken doğum denir.)

Erken Doğum Tehdidi Nasıl Anlaşılır

Prematüre bebekte organ sistemleri ve özellikle de akciğerler tam olarak olgunlaşmamıştır. Ve bu nedenle erken doğum, bebeğin yoğun bakımda kalmasını gerektiren veya bebeğin doğumdan sonra erken dönemde ölümüne yol açan nedenler arasında en ön sırada yer alır.

Erken Doğum Tehdidi, Erken doğum tanısı erken teşhis edilirse durdurulabilir. Bu sebeple her anne adayının erken doğum tehdidi hakkında bilgi sahibi olması ve belirtilere karşı duyarlı olması önemlidir.

Doğum Neden Erken Gerçekleşir; Doğum çoğu durumda kendi kendine başlar. Anne veya bebeğin hayatının tehlikede olduğu durumlarda doktor tarafından erken doğum kararı verilebilir. Ve indüksiyon ( suni sancı ) ya da sezeryan yöntemi ile doğum gerçekleşir.

Görünürde obstetrik ( gebelikle ilgili ) ya da hiçbir sağlık problemi olmayan, düzenli doktor kontrollerini yaptıran anne adaylarının erken doğum yapma ihtimali çok düşüktür.

  • Daha önce erken doğum yapmış olan ya da erken doğum tehdidi nedeniyle tedavi görmüş olan anne adayları mevcut gebelikte risk altındadır. Bir kez erken doğum yapmış olan anne adayında bu durumun sonraki gebeliklerde tekrarlama riski %25-50 arasındadır.
  • Tekrarlayan düşükleri ve özellikle de ikinci trimester düşükleri olan anne adaylarında erken doğum riski artmıştır.
  • Rahiminde şekil bozuklukları olan anne adaylarında (çift rahim (uterus), uterus bicornis, uterus içinde septum (rahim içi perde) gibi) risk artmıştır.

Hangi Anne Adayları Erken Doğum Riski Taşır ?

  • Rahim ağzında doğuştan var olan bozukluklar, ya da rahim ağzına uygulanan cerrahi bir müdahale sonucu (konizasyon, LEEP gibi) ortaya çıkan rahim ağzı yetersizliği olan anne adaylarında risk artmıştır.
  • Mevcut gebeliği çoğul olan anne adaylarında, polihidramniyos (bebeğin sıvısının fazla olması) tanısı konmuş olan anne adaylarında risk artmıştır.
  • Mevcut gebelik esnasında karın ameliyatı (apandisit, ya da over kisti ameliyatı gibi) geçirmiş olan, rahim miyomları olan (özellikle çok sayıda miyomu olan, gebelik esnasında miyomları büyüme gösteren ya da baştan beri büyük miyomları olan) anne adaylarında erken doğum riski artmıştır.
  • Bu temel risk faktörleri dışında birinci trimester sonrası ortaya çıkan kanaması olan, ağır işlerde çalışan (ağır kaldırılması gereken işler, çok uzun yürüyüş gerektiren işler), sigara içen (özellikle günde 10 adet ya da daha fazla içen) anne adaylarında risk artmıştır.
  • Kısa sürede aşırı kilo kaybı, ateşli hastalık geçirilmesi, ileri derecede fiziksel ya da ruhsal stres (yorgunluk),
  • Gebe kalındığında 18 yaş altında ya da 40 yaş üstünde olmak, gebe kalınan dönemde vücut ağırlığının 50 kilogramdan düşük, boyun 150 cm’den kısa olması,
  • Anemi ( kansızlık ), gebelik esnasında idrar yolu enfeksiyonu geçirmek, bir yaşından ufak bebeği olmak, çok düşük sosyo ekonomik bir çevrede yaşamak, evde iki ya da daha fazla sayıda ufak çocuğu bulunmak ve eşinden ayrı olmak da kesin olmamakla beraber erken doğum riskini artırabilen diğer etkenlerdir.