Gebelikte Torch Taraması, Gebelik ve Torch Enfeksiyonları Bu grup enfeksiyonlar (TORCH) gebelikte geçirildikleri takdirde bebek kayıplarına ve sakatlıklara yol açabilen hastalıklar grubudur.
Toksoplasma gondii adlı parazitin sebep olduğu bulaşıcı hastalıktır. Bağışıklık sistemi sağlıklı olanlarda ve gebe olmayan insanlarda bu enfeksiyon hafif grip benzeri şikayetler oluşturan sessiz bir hastalıktır ve çoğu zaman hastalığın geçirildiği fark edilmez. Türkiye’de yapılan çeşitli araştırmalarda üreme çağındaki kadınların %14’ünün bu hastalığı geçirmiş yani bağışıklığa sahip olduğu saptanmıştır. Hastalığa sebep olan parazitin 3 formu vardır.
Tarama testi nedir?
Gebelik – TORCH taraması
Taramada hedef – İmmünitesi olmayanları bulmak
Gebelik sırasında aktif hastalığı bulup tedavi etmek (Toxo)
Torch testinin yapılmasındaki asıl amaç , Gebelik sırasında bebeğe geçip sakatlıklara yol açan mikropların tespiti için yapılan bir test grubudur. Aynı anda birden fazla enfeksiyon olduğuna karar verildiği zaman, her defasında rutin olarak hepsi uygulanmayan bu testler gebeliğin ilk 3 ayında veya gebeliğe hazırlık döneminde yapılmaktadır.
T = Toksoplazma mikrobunun meydana getirdiği enfeksiyonu temsil eder. Çiğ et, yıkanmamış sebze ve meyve yeme alışkanlığı ile bulaşır. Kedi dışkısı ile kirlenmiş yiyecek yenmesi bu mikropla karşılaşma olasılığını arttırır.
O = Bebekte hamilelik sırasında sakatlığa yol açabilecek diğer mikropları temsil eder. Bunlar arasında en sık görülenleri kabakulak, çocuk felci, suçiçeği, bel soğukluğu ve kızıl hastalığına yol açan mikroplardır.
R = Kızımıkçık anlamına gelir. Bu hastalık, hamilelik sırasında büyük tehlike oluşturur ve ciddi sakatlıklara yol açabilir. Özellikle ilk 3 ayda bu mikrobun gebeye bulaşması sakatlığa veya düşük yapmasına neden olur. Önlem olarak hamilelik öncesi kanda bu mikrobun geçirilip geçirilmediğini gösteren teste bakılmalı, geçirilmemişse mutlaka aşısı yaptırılmalıdır.
C = Sitomegalovirus denen bir mikrobu temsil eder. Doğurganlık çağındaki kadınların büyük kısmı bu mikroba karışı bağışıklık kazanmış durumdadır. Hamilelik sırasında düşükde olsa risk oluşturabilmektedir. Bulaşırsa bebek % 2 oranında önemli risk altındadır.
H = Herpes Simpleks tip 2 mikrobunu temsil eder. Gebenin doğum kanalında mevcut olduğu takdirde normal doğum esnasında bebeğe geçer.
Kadın hastalıkları ve doğum konusunda uzman ve ileri derecede deneyimli bir hekimdir. Özellikle jinekolojik kanser ameliyatları konusunda uzmanlaşmıştır. Hem Türkiye’nin en bilinen ve güvenilen devlet hastanelerinde uzun yıllardır görev yapmış, hem de özel sektörün bilindik hastanelerinde halen görevini sürdürmektedir.
Üsküdar Caddesi Yukarı Mahalle
Uras İş Merkezi No:18/5
Kartal
İSTANBUL
+90 (216) 353 96 24
©2021 Jin. Opr. Dr. Abdülkadir Sağkol. Her Hakkı Saklıdır.
İstanbul Genital Estetik Merkezi | Bu site Ela Design® Yazılımları ile hazırlanmıştır.