Kolposkopi, rahim ağzını, vajinayı ve vulvayı hastalık belirtileri açısından yakından incelemek için tanısal bir yöntemdir. Kolposkopi sırasında 4 – 8 arası (özel büyüteç benzeri) büyüterek incelemesine olanak sağlayan ve tarama amaçlı olarak kullanılan aletin adına “Kolposkop” yapılan işleme ise “kolposkopi” adı verilir.
Smear testi (rahim ağzı yayması) sonucu anormal olması durumunda kolposkopi öneriyoruz. Kolposkopik değerlendirmesinde alışılmadık bir görüntü ya da burguyla karşılaştığımızda patolojik (biyopsi) inceleme için doku örneği alabilmekteyiz.
Kolposkopi Ne İçin Yapılır?
Kolposkopi Öncesi Nelere Dikkat Edilmeli?
Koloskopi Nasıl Yapılır? Riskleri Nelerdir?
Kolposkopi işlemi prosedür olarak genellikle 10-20 dakika sürmektedir. Jinekolojik muayene veya smear testi sırasında oluğunu gibi ayakların desteklerle bir masaya sırt üstü yatırılması ile gerçekleştiriyoruz.
Vajinaya metal bir spekulun yerleştiriyoruz. Spekulun rahim ağzının görülebilmesi için vajinanın duvarlarını açık tutar. Kolposkop adı verilen özel büyüteç aletini vulvadan birkaç cm (santim) yerleştiriyoruz. Vavinaya parlak bir ışık veriyoruz. Sanki dürbün kullanıyormuş gibi lensinden bakıyoruz.
Kolposkopi, oldukça az risk taşıyan güvenli bir işlemdir. Çok nadirde olsa kolposkopi işlemi sırasında alınan biyopsilerden kaynaklanan sorunlar olabilmektedir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz.
Kolposkopi İşlemi Sırasına Biyopsi Nasıl Alınır?
Biz doktorlar şüpheli bir alan bulursak, patolojik test için küçük bir doku örneği alıyoruz. Dokuyu toplamak için, küçük bir doku parçasını çıkarmak için biyopsi aleti kullanıyoruz. Ayrıca birden fazla şüpheli alan olması durumunda birden çok biyopsi örneği alabiliriz.
Vajinal biyopsi, vajinanın veyavulvanın alt kısmından biyopsi alınması ağrıya neden olabilmektedir. Bundan dolayı bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezi uygulanabilmektedir.
Servikal biyopsi, servikal biyopsi hafif bir rahatsızlığa neden olmaktadır. Ağrılı değildir azda olsa baskı ve kramp hissedilir.
Kolposkopi Sonrasında Hasta Neler Yaşayabilir?
Bu durumu takip etmek için kadın pedi kullanmalısınız. Biyopsiden sonra bir hafta tampon kullanmayınız. Ayrıca duş ve vajinal ilişkiden kaçınmalısınız.
Kolposkopi Sonrası Hangi Durumlarda Doktoru Aramalısınız?
Adet (Reng) döneminiz boyunca tipik olarak daha ağır kanama olması durumunda.
Şiddetli karın ağrısı, titreme ve ateş belirtisi ve semptomlardan herhangi biri veya bir kaçını yaşamanız durumunda doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.
Kadın hastalıkları ve doğum konusunda uzman ve ileri derecede deneyimli bir hekimdir. Özellikle jinekolojik kanser ameliyatları konusunda uzmanlaşmıştır. Hem Türkiye’nin en bilinen ve güvenilen devlet hastanelerinde uzun yıllardır görev yapmış, hem de özel sektörün bilindik hastanelerinde halen görevini sürdürmektedir.
Üsküdar Caddesi Yukarı Mahalle
Uras İş Merkezi No:18/5
Kartal
İSTANBUL
+90 (216) 353 96 24
©2021 Jin. Opr. Dr. Abdülkadir Sağkol. Her Hakkı Saklıdır.
İstanbul Genital Estetik Merkezi | Bu site Ela Design® Yazılımları ile hazırlanmıştır.