web analytics

Rahim Sarkması ve Tedavisi

Rahim Sarkması, İdrar Torbası Sarkması, Rahim sarkma Tedavisi

Rahim Sarkması Nedir?

Rahim sarkması, kadınlarda sık görülen hastalıklardan biridir. Pelvis kaslar ve ligament bağ dokularının zayıflaması ile rahim yeterinde destek alamadığından aşağı doğru kayar ve böylece çıkıntı yapar. Buna halk arasında rahim sarkması veya tıp literatüründe ki adıyla Uterus Prolapsusu denir. Rahim pelvizsyan yan duvarlarına sıkıca bağlı, taban kaslarıyla sıkıca tutunan üreme organıdır. Rahim doğum yapmamış kadınlarda 5-6 santim iken, doğum yapmış kadınlarda ise 6-7 santim büyüklüğündedir. Sınırlı hareket yeteneğine sahip üreme organına verilen addır.

Bulunduğu evreye göre farkı belirti gösterir. Yaşam kalitesini düşüren bu rahatsızlık tedavi edilmediği durumlarda kişinin günlük hayatını olumsuz olarak etkiler. Rahim sarkmasının etkisiyle idrar torbası ve kalın bağırsakta sarma görülebilmektedir. Ayrıca idrar kaçırma, belin alt kısmında oluşan ağrı, pelvis bölgesinde çekilme hissi ya da ağırlık, vajinada doku görünmesi, idrar yolu enfeksiyonları, kabızlık ve cinsel fonksiyon bozuklukları yaşanabilir. Rahim sarkmaları ciddiye alınması ve tedavi edilmesi gerekir. Rahim sarkmasının tek basına bir hastalık olmadığı ve komşu organlarında olumsuz olarak etkilendiklerini göz önünde bulundurmalıyız. İlerleyen rahim sarkmaları vajina dışına kadar çıkabilir.

Rahim Sarkması Nedenleri Nelerdir? Nasıl Önlenebilir?

  • Gebelik ve Yoğun gebelik.
  • Çok sayıda doğum yapmak.
  • Normalden daha fazla kilolu bebek dünyaya getirmek.
  • Doğum esnasında ya da doğum sonrasında travma yaşamak.
  • Kronik öksürük ve kronik kabızlık.
  • Aşırı kilolu ( obezite) olmak.
  • Menopoz sonrasında zayıf bağ dokusuna sahip olmak.
  • Doğal östrojen seviyesinde azalma.
  • Geçirmiş pelvin operasyonu.
  • Pelvik tümörler.
  • İleri yaş ve aile öyküsü.
  • Sigara içmek.

Yukarıda belirmiş olduğumuz sarkık rahim nedenlerinden bazıları risk faktörü olarak değerlendirilmelidir. Kronik öksürük, kabızlık sürekli ağır kaldırmak gibi sebepler Rahim sarkması için risk

oluşturur. Ailesinde rahim sarkması olan kadınların kilolu ise kilolarından arınması gerekir. Ayrıca düzenli olarak alt karın kaslarını güçlendirmek için egzersiz yapmalarını öneriyoruz. Kabızlık şikayetleri kontrol altına alınmalı, sigara kullanımı bırakılmalıdır. Bunların rahim sarkmasını önlediği bilinmektedir.

Rahim Sarkma Belirtileri

Rahim sarkmasının birçok belirtisi vardır. Bazı kadınlarda göstermez ya da ileriki evrelerde şiddetli belirti gösterdiğini de biliyoruz. Genel olarak baktığımız zaman rastlana belirtiler şunlardır.

  • Vajina içerisinde dolgunluk hissi.
  • Gülerken ve öksürürken idrar kaçırma.
  • Vajinanın dışına çıkan ele gelen dolgu.
  • Rahim sarkmasının nedeni ile idrar yapama.
  • Bağırsak hareketlerinde problemler.
  • İdrar yapamama.
  • Vajinadan gelen kanama ve akıntı miktarında fazlalık oluşması.
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı, acı ve sancı duyma.
  • Belin alt kısmında ağrı.
  • Dışarı çıkan deri parçasının alerjik reaksiyon vermesi, mikrop kapması.

Rahim Sarkma Tedavisi

Rahim sarkması şikâyetleri olan kişilerin mutlaka Uzman doktora giderek jinekolojik muayene yaptırmaları gerekmektedir. İlk evrede birçok hastamızda belirti vermemektedir. Rahim sarkma tedavisi evresi ve şiddetine göre değişmektedir. Hafif şiddette seyreden rahim sarkmaları tedavi gerektirmez yalnız kişinin hayat kalitesini bozuyorsa tedavi yoluna gidilmelidir. Ayrıca sarkmanın ilerleyeceğinden hekim takibi öneriyoruz.

Bu tip vakalarda biz hekimler olarak pelvik kasların güçlendirmek için Kelgel egzersizlerinin düzenli ve doğru bir şekilde yapılmasını öneriyoruz. Bunların yanı sıra ağır kaldırmaktan kaçınılmalı, kronik kabızlığın ve öksürüğün önüne geçilmelidir. Ayrıca diyet ve egzersizle sağlıklı yaşam esas alınmalı ve sarkma sirkini azaltıp kötüleşmesini engellenebilmektedir.

Tedavi türünü belirleyen bir diğer etken ise kişinin gele kalıp kalmayacağına bağlıdır. Kişi çocuk sahibi olmak istiyorsa vajinal halka (vajinal pesser) kullanılabilir. Kişinin rahim boyutuna göre pesser boyutu belirlenir. Pesser in nasıl kullanılacağı hakkında kişiyi bilgilendiriyoruz. Cinsel ilişki sırasında güvenle kullanılan vajina halka (pesser) rahimi destekleyerek aşağıya doğru sarkmasını engellemektedir.

Başka bir tedavi yöntemi ise rahim sarkması ameliyatı diye bilinen cerrahi operasyondur. Hastalığın şiddetine bağlı olarak kişiye iki farklı seçenek sunuyoruz. Pelvik dokuların onarımı için sentedik doku veya hastanın farklı bir yerinden aldığımız doku ile zayıflayan dokuları değiştiriyoruz. Başka bir yöntem ise şiddetli rahim sarkmalarında uyguladığımız Histerektomidir. Laparoskopik yada açık cerrahi ile yaptığımız Histerektomi rahmin alınma işlemidir. Bütün bu tedavi seçeneklerinde belirleyici etken kişinin şikâyetleridir. Ayrıca kişinin gebelik düşünüp düşünmemesi, rahim sarkmasının şiddeti tedavi yöntemlerini belirler. Hasta ile birlikte hangi tedavi yaklaşımının kendisine uygun olduğuna karar vermeliyiz.

İleri yaşta olan ya da cinsel hayatlarını tamamlanmış olan hastalarımızda rahim kapatma yöntemi de uyguluyoruz. Bu tedavi yöntemi seçilmişse rahimi parça parça yukarı doğru iterek toparlıyoruz. Buna paralel olarak kalın bağırsak ve idrar torbasını da desteklemiş oluruz. İleri yaştaki kadınlarımız için önerilen tedavinin başında bu tedavi şekli gelir. Kısa süren bir ameliyattır. Basit bir operasyon olarak ta adlandırırız. Çoğu hastalarımızda operasyon için lokal anestezi yeterli olmaktadır. Ameliyat sonrası kişilerde komplikasyon oranı oldukça düşüktür.

Kegel Egzersizi Nedir? Kegel Egzersizi Nasıl Yapılır?

Kegel (pelvik taban) egzersizleri hem kadınlarda hemde erkeklerde Pelvik taban kaslarını güçlendirmek için yapılan egzersizlerdir. İdrar tutamama gibi sorunların önüne geçmek için de tavsiye ediyoruz.

Kegel (pelvik taban) egzersizi mesane, ince bağırsak, rahim, rektum da bulunan kasları destekleyerek gaz, idrar, dışkı kaçırma problemlerinin önüne geçilmesine yardımcı olmaktadır.

Kegel egzersizi kadınlarda rahim, hamilelik, doğum, mesane, bağırsak ve yaşlanmaya bağlı zayıflayan kasları güçlendirmeye yardımcı olur.

Kegel egzersizleri erkekler tarafından da sıklıkla uygulamaktadır. Erkeklerde ise idrar akış kontrollerinin sağlanmasına, sertleşme bozukluklarına, erken boşalma sorununa ve prostat hastalığına karşı faydalı olduğu gözlenmiştir.

Kadınlar Kegel Egzersizini Nasıl Yapmalı?

Kadınlarda kegel egzersizleri pelvik taban kaslarının güçlenmesine oldukça önemlidir. Kegel egzersizine başlamadan önce mesanenizin boş olması gerekir. Günde 10-15 defa olmak üzere 4 veya 5 kez tekrar yapılabilir. Kegel egzersiz şu şekilde yapılmalıdır. Pelvik taban kaslarınızı sıkıp 3-5 saniye tutun daha sonra gevşeyerek yapılır. Dikkat edilmesi gereken bir hususta sadece pelvik kaslarının sıkılmasıdır. Bu egzersizi idrar yaparken de deneyebilirsiniz.

Erkekler Kegel Egzersizini Nasıl Yapmalı?

Erkeklerde ise yaşa bağlı pelvik taban kaslarında zayıflama olmaktadır. Bunların dışında prostatın alınması, diyabet veya aktif mesane de pelvik kaslarının zayıflamasına neden olur.

Erkekler kegel egzersizi yaparken pelvik taban kaslarını sıkarak 3 ile 5 saniye kadar tutup gevşeyiniz. Bu egzersizi en az günde 3 set halinde ve 10-15 kez tekrarlayarak yapılmasını öneriyoruz. Bu egzersiz pelvik kasların güçlenmesine yardımcı olur.

Rahim sarkması ve tedavisi için 0 (216) 353 96 24 nolu telefonda iletişime geçebilir ve randevu talep edebilirsiniz.