web analytics

Pap Smear Testi Nedir

pap-smear-testi

Smear Testi Nedir? Smear Testi Ne İçin Yapılır?

Smear testi (pap smear testi), serviks (rahim ağzı) kanseri taramasında kullanılacak olan daha oluşum aşamasındaki kanseröz lezyonların teşhisini sağladığı için tedavinin başarılı biçimde sonuçlanmasına büyük katkı sağlayan bir araçtır. Kanser öncüsü hücrelerin, enfeksiyonların saptanmasında kullanılan smear testi ayrıca endometrium (rahim içi zarı ) kanserinin de erken teşhis edilmesini sağlar. Smear testi ile hücresel bozukluklar rahim veya rahim ağzı kanserine dönmeden erken tespit edilir.

Pap testi ile ayrıca protozoa, bakteri, mantar, virüs enfeksiyonlarının( HPV) teşhisi de konulabilir. Human Popilloma vürüsü (HPV enfksiyonu) hiç sentom göstermese de SMEAR testin de HPv tarafında enfekte olmuş hücrelerin görünmesi ve tanının konulmasında yeterlidir. Human Popilloma virüsü (HPV enfeksiyonu) rahim kanserine sebep olduğundan teşhisi oldukça önemlidir. Kadın doğum hastalıkları uzmanının belirlediği zamanlarda smear (pap smear testi ) testi yapılması gerekir.

Smear Testi Nasıl Yapılır?

Smear testi adet (reng) dönemlerinde yapılmaması gereken basit ve ağrısız bir işlemdir. Adetten 10-20 gün sonrası smear testi için en ideal zamandır. Önce rahim ağzının (servik) görünmesi için vajinaya bir muayene aleti ( spekulum ) yerleştiriyoruz.Daha sonra Pap smear testi, rahim ağzı bölgesinden 5-10 saniye kadar kısa sürede fırça yardımı ile sürüntü alma işlemidir. Fırça yardımı ile alınan hücre örnekleri cam üzerine yayıyoruz. Patolog tarafından bu hücreler mikroskop altında incelenir. Anormal bir gelişim olup olmadığına bakılır. Burada asıl hedef kanser saptamanın yanı sıra, kansere dönüşüm olasılığı olan tedavi edilebilen “prekenseröz” lezyonları yakalamaktır amaç. Yapılan testin pozitif olması (anormal hücre içermesi) durumunda kadın hastalıkları ve doğum uzmanı HPV testi ve kolposkopi isteyebilmekteyiz.

Smear (pap smear testi) testi alınmadan önce kişinin 48 saat içinde cinsel ilişki kurmamış olması gerekmektedir. Ayrıca vajinanın yıkanmamış olması, vajina içine ilaç ve krem uygulanmaması gerekmektedir. Bu durumda genital enfeksiyon varsa tedavi ediyoruz. Sonrasında smear testi alınmalıdır.

Smear Test Sonucu Ne Zaman Çıkar? İlk Ne Zaman Yapılmalı?

Smear testinin yapıldığı kurumun sistemine göre değişiklik gösterse de ortalama 2-3 gün içerisinde sonuçlanır.

Smear testini cinsel ilişkinin başlamasından 3 yıl sonrasında yaptırmaya başlanmalıdır. Yada teste başlamak için en ideal yaş 21 olarak belirtiyoruz. 30 yaşından küçük olan kişilerin her yıl düzenli bir şekilde doktor kontrolüne giderek smear (pap smear testi) testini yaptırmasını öneriyoruz. Kadınların düzenli olarak kadın hastalıkları ve doğum uzmanına düzenli olarak gitmelerini ve tetkiklerini ihmal etmemeleri gerektiğini öneriyoruz.

Smear (Pap smear) Test Sonucu Nasıl Değerlendirilir?

Smear testi sonuçlarını rapor ederken Bethesta sistemi kullanılmaktadır.

Negatif : smear testinde hiç anormal kanseröz yada prekanseröz görünmemesidir.

Anormal ( Pozitif ) Sonuçlar : Smear Servikal hücrelerinin anormal olmasının pek çok nedeni vardır. Servikal enfeksiyonları veya prekanseröz hücreler anormal hücreler görünmesine neden olmaktadır.

Sevvikal smear test sonucunun pozitif olması kişinin kanser olması anlamına gelmez. Anormal sonuçların büyük bir kısmı HPV virüs enfeksiyonuna bağlı gelişmiş değişikliktir.

Anormal bir sonuç aldığımızda enfeksiyon tedavisi, yakın takip veya biyopsi + kolposkopi önermekteyiz. Diğer testlerde olduğu gibi Pap smear testinde de yanılma payı vardır. Bu testin düzenli olarak yapılması yanılma olasılığını düşürmektedir.

Pap Smear Testi Anormal İse Ne Yapılmalı? Nasıl Tedavi Edilir?

Smear test sonuçlarında anormal olduğu zaman hemen endişeye kapılmamak gerekir. Her anormal durum kanser anlamına gelmez. Şüpheli sonuç geldiğinde kolposkopi, biyopsi ve servikal küretaj gerekli olabilir. Kolposkopi öncesinde ise HPV testi istenilebilir.

Kolposkopi, spekulun kullanılarak vajinanın genişletilmesi ve böylece vajinanın üst kısmıyla serviksin mikroskop yardımıyla detaylı bir şekilde incelenmesidir.

Kolposkopi ile inceleme esnasında servikte anormal bir şey tespit edilirse biyopsi alınır. Aldığımız biyopsi örneğini incelenmesi için Patolojiye gönderiyoruz.

Diğer bir teknik ise hastanın servikal hücrelerinde sebep olan HPV’nin türünün saptanmasıdır. Böylece HPV nin düşük mü, yüksek riskli mi olduğu saptanmaktadır. Yüksek riskli HPV le enfekte kişilerde ise kanser olma ihtimali oldukça yüksektir.

Anormal smear testi olan hastalara kolposkopi esnasında şüpheli gördüğümüz alanları dondurarak ya da lazer kullanarak çıkarıyoruz. Uyguladığımız bu tedaviler kanser öncesi belirtilerin yok edilmesinde ve kanserin önlenmesinde etkili yöntemlerdir. Ayrıca tedaviyi uyguladığımız hastayı düzenli olarak takibe alıyoruz.

Pap Smear Testi (Rahim ağzı yarası) ve tedavisi için 0 (216) 353 96 24 nolu telefonda iletişime geçebilir ve randevu talep edebilirsiniz.