web analytics

Diyabet ve Gebelik

Diyabet ve Gebelik

Diyabet ve Gebelik, Diyabetli bir anne adayı, diyabetli olmayanlarla gebelik ve çocuk sahibi olma yönünden aynı şansı taşır. Önemli olan, anne adayının gebeliğini doktor kontrolü ile planlaması, doktor kontrolü ile sürdürmesi ve sonlandırmasıdır.

Diyabet ve Gebelik Planlaması

Diyabetli kadının gebe kalmasının yanında, sağlıklı bir gebelikte de diyabet ortaya çıkabilir. Buna “gebelik diyabeti “ denir. Gebelikte diyabet geçiren kadınlarda ileriki yıllarda Tip 2 diyabete yakalanma sıklığı çok fazladır.

Gebelik diyabeti, hamilelik sırasında gelişen ve genellikle doğum yaptıktan sonra kaybolan yüksek kan şekeridir.

Gebeliğin herhangi bir aşamasında ortaya çıkabilir, ancak ikinci yarıda daha sık görülür.

Vücudunuz hamilelikteki ekstra ihtiyaçları karşılamak için yeterli insülin – kan şekeri seviyesini kontrol etmeye yardımcı bir hormon – üretemiyorsa ortaya çıkar.

Gebelik diyabeti siz ve bebeğiniz için doğum sırasında ve sonrasında sorunlara neden olabilir. Ancak, tespit edilmesi ve iyi yönetilmesi durumunda bu sorunların oluşma riski azaltılabilir.

Gebelik diyabetinin belirtileri

Gebelik diyabeti genellikle herhangi bir belirtiye neden olmaz.

Vakaların çoğu sadece gebelikte diyabet taraması sırasında kan şekeri seviyeniz test edildiğinde alınır.

  • Susuzluk
  • Normalden daha sık iidrara çıkmak
  • Ağız kuruluğu
  • Yorgunluk

Gebelikte karbonhidrat metabolizmasındaki değişiklikler nelerdir?

Gebelikte vücudun enerji ihtiyacı artmıştır. Çocuğun gelişimi için gerekli enerjiyi sağlamak için daha fazla glikoza gereksinim duyulur. Bu nedenle gebelerde kan şekeri normale göre düşük düzeydedir. Karbonhidrat alımında azalma sonucunda hücreye yeterli glikoz giremezse, enerji öncelikle yağlardan sağlanır ve idrarda keton cisimleri görülür.

Gebelikte Diyabete nasıl dikkat edilmelidir

Gebelikte, kanda yeterli insülin hormonu olmaması, buna karşın glikoz gereksiminin artması nedeniyle ketoza yatkınlık artar. Ketozis, hem çocuğun gelişimi, hem de gebenin sağlığı açısından tehlikeli sonuçlar doğuracak bir durumdur. Ayrıca gebelikte progesteron, östrojen, kortizon, laktojen, v.b hormonların artışı insüline karşı bir direnç gelişmesine sebep olur.

Gebeiğin şeker hastalığı üzerine etkisi nasıldır?

Diyabetik gebe ile diyabetik olmayan gebe arasındaki en önemli fark, diyabette ketoasidoz riskinin artmasıdır ayrıca mevcut insülin direncide tabloyu daha ağırlaştırabilir. Gebelerde insülin gereksinimi, gebe olmayanlara oranla daha fazladır.

Diyabetik gebelerde gebelik öncesine göre özellikle ilk 3 aydan sonra insülin ihtiyacı artmıştır. Diyabetik gebelerde organizmanın artmış glikoz ve insülin ihtiyacının dengelenmesi hem anne hem de çocuk açısından önemlidir. Aksi taktirde bebeklerde kalp iskelet sistemi anomalileri, gebe kadında ise erken doğum, düşük, iri doğum veya ölü doğum yapma riski artmaktadır.

Şeker hastalığında doğum planlaması nasıl yapılmalıdır?

Gebe kalmasında yaşamsal risk bulunmayan diyabetik anne adayları fetüsün uygun sağlık ve gelişimini sağlamak amacıyla gebe kalmadan en az 3 ay öncesinden sıkı bir kontrole alınmalıdır. Diabette metabolik kontrolün sağlanması ve komplikasyon gelişiminin önlenmesi veya ilerlemenin durdurulması açısından diyabet yaşı küçük, diyabete bağlı organ bozuklukları olmayan genç anne adaylarında risk düşüktür.

Diyabet yaşı büyük, göz ya da sinir sistemi gibi organlarda başlangıç halinde bozukluklar teşhis edilmiş kişilerde, ya da ileri yaştaki annelerde ise risk yüksektir. Organ bozuklukları ilerlemiş diyabetiklerde ise, gebelik bu bozuklukları arttıracağı için hamileliğe izin verilmez.