web analytics

Kadın Doğum Uzmanının Görevleri

Kadın Doğum Uzmanının Görevleri

Kadın Doğum Uzmanının Görevleri, Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının anne adayları için verdiği birtakım tavsiyeler vardır. Anne olmak isteyenler, hamilelik öncesinde yaştan beslenmeye ve belirli sağlık kontrolleri ve sporları düzenli olarak yapmalarında diğer bütün konuların hepsini ele almaktadır.

Kadın Doğum Uzmanının Görevleri Nelerdir ?

Birçok uzmanın sözüne göre hamilelikten önceki 9 ay boyunca anne olmaya hazır olmak için düzenli bir program yapılması gerekmektedir.

35 yaş üzerindeki gebeliklerde yumurtaların yaşlanmasına bağlı olarak doğumsal anomalilerde ve sezaryen ihtimalinde artış gebelik şekeri ve gebelik tansiyonu görülebilir. 40 yaş üstü kadınlarda ise hafif bir şekilde kemik erimesi durumu görülebildiğinden dolayı kalsiyum tüketimine dikkat edilmesi gerekir.

Kadın Doğum Uzmanlarının Sorumlulukları Nelerdir?

Rahim, yumurtalıklar, vajina gibi kadın üreme sistemleri üzerinde ihtisas sahibi olan kadın doğum uzmanlarının temel mesleki sorumlulukları şunlardır;

Rapor ve muayene sonuçları gibi hasta bilgi ve belgelerini toplayarak hastanın tıbbi geçmişini kayıt altına almaktır. Doğum öncesinde, doğum esnasında ve doğum sonrasında dönemlerde gebelik sürecinde olan bireylerin bakım ve tedavileri ile ilgilenmek.

Kadın sağlığını korumak ve bebeklerin güvenli bir biçimde doğmasını sağlamak için gerekli olan bütün sezaryen ya da diğer cerrahi ekipman ve uygulamaların tümünü kullanıp gerekli işlemleri gerçekleştirmek. Bir hastalığı tedavi etmek ya da önlemek için ilaç tedavisi veya diğer özel tıbbi bakımları reçete edip, uygulamak.

Tıbbi prosedürlerin tümüne Hâkim olmak ve test sonuçlarına göre hastalara ve ailelerine durumu bütün detayları ile açıklamak. Hastaların durumunu ve ilerlemesini izlemek ve tedavileri gerektiği gibi yeniden değerlendirmek. Hastalığın başka bir tıbbi sorunla ilişkili olması durumunda hastaları diğer uzmanlara yönlendirmek.

Hijyen ve hastalık önleme konusunda toplum üyelerini bilgilendirmek. Doğum, ölüm ve hastalık istatistikleri ya da bireylerin tıbbi durumu hakkında raporlar hazırlamak. İleri tedavi yöntemlerini öğrenerek kendisini düzenli olarak geliştirmek.

Kadın Doğum Uzmanı Eğitimleri

Kadın doğum uzmanı olmak için üniversitelerin atı yıllık eğitim veren tıp fakültelerinde lisan derecesi ile mezun olma şartı bulunur. Lisans döneminin ardından ise tıpta uzmanlık eğitimi giriş sınavını başarı ile geçerek beş yıllık ihtisas dönemine başlamaya hak kazanmak gerekmektedir.