Doğum Kontrolü Nedir
Doğum Kontrolü Nedir? , Günümüzde birçok kişinin en çok istemediği durumlardan biri beklenmeyen gebeliklerdir. Bunların engellenmesinin birçok yöntemi bulunmaktadır.
Doğum Kontrolü Nedir ve Nasıl Yapılmalıdır
Doğum kontrolü ile isteyen gebeliklere karşı önlem alınabilmektedir. Doğum kontrolü geçici ya da kalıcı olarak gebeliği engellemek veya gebe kalma olasılığını azaltmak amacıyla çeşitli yöntemlerin, araç-gereçlerin ya da ilaçların kullanılmasıdır.
Kondom (prezervatif) Nedir?
Prezervatif, penisin üzerine bir kolof gibi geçirilen ince, şeffaf ve çoğunlukla lateks malzemelerinden yapılmış bir araçtır. Spermleri içerde tutarak vajinaya ulaşmasını engeller ve gebeliğe karşı koruma sağlar. Lateks alerjisi bulunan kişiler için, poliizopren malzemeden yapılmış prezervatifler de üretilmektedir.
Prezervatifle korunma, dünyada en yaygın kullanılan doğum kontrol yöntemlerindendir. Aynı zamanda AIDS ve benzeri viral hastalıkların bulaşmasına karşı da koruma sağladığından güvenli seks deyince ilk akla gelenlerdendir.
Kadın Prezervatifi Nedir?
Kadınların vajinal kanalına yerleştirerek kullanabildiği lateks ya da poliüretandan yapılmış kese şeklindeki koruma ürünüdür. Femidom olarak da bilinir.
Diyafram Nedir?
Gebelikten korunma yöntemi olan diyafram, rahim ağzına yerleştirilerek kullanılan, lateksten yapılmış, spermin rahim içine girmesine engel olan elastik bir araçtır.
Gebelikten koruma oranı %80 civarındadır, ancak cinsel ilişkiden saatler önce yerleştirilmesi, aynı diyaframın 12 aydan uzun süre kullanılabilmesi ile hesaplı oluşu ve emzirirken de kullanılabiliyor olması nedeniyle tercih edilir.
Vajinal Halka Nedir?
Vajinal halka vajinaya yerleştirilen ve vajina da 3 hafta boyunca kalarak gebeliği engelleyen bir araçtır. İçeriğinde hormonlar, aynı doğum kontrol hapı gibi etki ederek hamile kalma olasılığını düşürür.
Adet döngüsü başlangıcında vajinanın derinliklerine yerleştirilir ve döngünün 21. Günü çıkarılır. Bu süre boyunca içeride hissedilmez ve cinsel ilişki esnasında da herhangi bir rahatsızlık göstermez. Doğum kontrol ilacı kullanmaması gereken kişiler vajinal halka kullanmamalıdır.
Geri Çekilme Yöntemi Nedir?
Cinsel ilişki esnasında basitçe vajinanın içine değil, dış tarafa boşalarak gerçekleştirilen korunma yöntemidir. Herhangi bir araç kullanımını gerektirmediği için sıklıkla tercih edilir. Spermler herhangi bir şekilde rahme ulaşamayacağı için, gebelik oluşması da mümkün olmamaktadır.
Ancak boşaldıktan sonra tekrar vajinaya giren penisin içerisinde az bir miktarda sperm kalmış olabildiği için bu spermler rahme ulaşabilme ihtimaline sahip olduğu için dikkat edilmelidir.