web analytics

Kürtaj Yasası

kurtaj-yasasi

Türkiye’de yürürlükte olan yasalara göre kürtaj hamileliğin ilk 10 haftasına kadar yaptırılabilir. Bu süreden sonra kürtaj yaptırmak ve yapmak yasaklanmıştır. Bu durum Türk Ceza Kanunu’nun 91. Maddesi ile düzenlenmiştir. Buna aykırı hareket eden kişilere çeşitli yaptırımlar uygulanır.

Kürtaj Yasası Nedir ve Neleri Kapsar

Türkiye de 1982 yılında çıkan kürtaj yasasıyla diğer Avrupa ve dünyadaki gelişmiş ülkeler de ki gibi bir takım şartlarla isteğe bağlı kürtaja izin verdi,ve o yıllardan bu yana bu yasa devam ediyor.

Tabi ki Kürtaj’ın yasallaşmasıyla binlerce kadın merdiven altında kürtaj yaptırmaktan kurtuldu ve çok daha sağlıklı standartlarda kürtaj işlemlerini yaptırmaya başladı.

Yasaya göre isteğe bağlı kürtaj son adet tarihinden 10.cu gebelik haftasına kadar yapılmasına müsaade ediyor,10.cu hafta dan sonra ise bebek sağlıklıysa ve gebelik annenin hayatına tehlike oluşturmuyorsa kürtaj yapılması kesinlikle yasaktır.

18 yaşından büyük reşit kadınlar evliyse eşinden muvafakat için imza alınması şart,18 yaşından büyük ve resmi nikahla evli değilse kadının kendi imzasıyla muavakat vermesi işlem için yaterlidir.18 yaşından küçük olanlar ise anne ve babasından alınacak muvafak imzası gereklidir.

Kürtaj işlemi nasıl bir sağlık kurumunda yapılmalı?

Sağlık bakanlığının muayenehane de kürtaj yapılması konusunda ciddi kısıtlamaları var, bence de kürtaj işleminin muayenehane ve küçük kliniklerde yapılmasından çok,tam teşekküllü hastane ve cerrahi tıp merkezlerinde kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından steril şartlarda yapılmalıdır.

Kürtajdan önce herhangi bir laboratuar tetkiki yapılması gerekir mi ?

Hastanın tetkikleri iyi alınmalı, önemli bir hastalığı yoksa özellikle kan hastalığı yoksa veya kanama ve pıhtılaşmayı etkileyen ilaç kullanmıyorsa müdahale den önce ek bir tahlile genelde gerek duyulmaz.

Kürtajın riskleri var mı?

En küçük cerrahi müdahale olan iğne yaptırmanın bile riskleri varken,kürtaj işleminin de her cerrahi operasyon gibi riskleri vardır, fakat bu riskler tıbbi standartların yükselmesi ve karmen vakum yönteminin kullanılmaya başlanmasıyla çok azalmıştır.

Kürtajdan tekrar gebe kalabilir miyim ?

kürtaj yasası ve kürtaj hakkında En sık sorulan sorulardan birtanesi budur.doğru şekilde yapılmış bir kürtaj ve bu kürtaj’tan sonra iltihap,yapışıklık ve o tarz başka sorunlar çıkmazsa,kürtaj işlemi kısırlığa yol açmaz. Ve kürtaj’tan aylar veya yıllar sonra ortaya çıkabilecek kısırlık durumlarından sonra da hemen kürtajı suçlamak doğru değildir, sonuçta bir çok kısırlık vakası 1. veya 2. hatta, birçok çocuk sahibi olduktan sonra ve hayatında hiç kürtaj olmamış kadınlarda meydana gelebilir,bu tarz kısırlıkların sebebi araştırılmalı ve uygun şekilde tedavi edilmeli..

Kürtaj sonrası ne yapmalısınız ?

  • Kürtaj için verilen anestezi den 2 saat sonra sıvı gıdalarla beslenmeye başlayabilirsiniz.
  • küveti doldurup içine oturmadan ayakta duş alabilirsiniz.
  • ilk gün alkol almamalısınız.
  • doktorunuzun size reçete ettiği antibiyotiğinizi ve gerekirse ağrı kesicinizi mutlaka kullanın.
  • kan uyuşmazlığınız varsa mutlaka doktorunuzu uyarın,ve size yazacağı kan uyuşmazlığı iğnesini ilk 72 saatte yaptırın.
  • kürtaj sonrasında bazen kanama olabilir bazen hiç olmayabilir,doğal kanama az miktar da olmalı ve 10 günü aşmamalı,kanamaya kasık ağrısı da eşlik edebilir,bu durum normaldir,fakat kanamanız fazla olursa ve uzun sürerse doktorunuzla muhakkak temasa geçiniz.
  • doktorunuza müdahaleden 10-15 gün sonra kontrole gidiniz.
  • kürtaj sonrasında ilk adetinizi 4 ile 6 hafta sonra görmeniz gerekir,gecikme olursa doktorunuza mutlaka başvurunuz.
  • kürtaj’tan hemen sonraki ilk bir ayda henüz adet görmeden dahi korunmazsanız gebe kalma ihtimaliniz var.
  • müdahale den sonra 2-3 hafta cinsel ilişki den uzak durulmalı.

Kürtaj bir gebelikten korunma yöntemi olarak kullanılabilir mi; Kesinlikle hayır, gebelik istemiyorsanız, prezervatif, doğum kontrol hapı veya spiral gibi doğum kontrol yöntemlerinden birini doktorunuza danışarak ve size en uygun olanını saptayarak seçmelisiniz.

Kürtaj sadece ve sadece kullanılan doğum kontrol yönteminin başarısızlığı veya doğum kontrol hapının unutulması ile oluşan gebeliklerin önemli sebeplerden dolayı istenmemesi durumunda baş vurulması gereken bir yöntem olmalıdır.