Kürtaj Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kürtaj işlemi, hastanelerde, özel muayenehanelerde, kliniklerde yapılmaktadır. Kürtaj, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Bunun dışında Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya gibi büyük şehirler de kürtaj işleminin uygulanması için aile planlama merkezleri bulunmaktadır.
Kürtaj Hakkında Sıkça Sorulan Soruları Sizler için Yanıtladık;
- Kürtaj işlemi uygulandıktan sonra ilk adet ne zaman başlar?
Kürtaj işleminden sonraki 45 gün içerisinde adet görülmesi beklenmektedir.
- Kürtaj olduktan sonra kısırlık meydana gelir mi?
Kürtaj kısırlığa yol açan bir işlem değildir. Bu sebeple de gebe kalamama sorunları günümüzde, profesyonel, uzman kişilerce yapıldığı sürece herhangi bir sorun meydana gelmemektedir.
- Kürtaj işlemini nerede yaptırabilirim?
Kürtaj işlemi, hastanelerde, özel muayenehanelerde, kliniklerde yapılmaktadır. Kürtaj, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Bunun dışında Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya gibi büyük şehirler de kürtaj işleminin uygulanması için aile planlama merkezleri bulunmaktadır.
- Bir ya da iki aylık gebelikler de kürtaj işlemi yapılabilir mi?
Kürtaj işlemi, hafta hesabına göre yapılmaktadır. Ülkemizde isteğe bağlı kürtaj işlemleri gebeliğin 10. Haftasına kadar yapılabilmektedir. Bu haftaları hesaplayabilmek için gebeliğin haftası hastanın son adet tarihi ile ultrasona göre hesaplanmaktadır.
Kürtaj Hakkında Sorulan Sorular
- Kaç kez kürtaj yaptırılabilir?
Kürtaj işlemi; herhangi bir sınırlandırma olmadan yapılabilmektedir. Diğer cerrahi müdahalelerde olduğu gibi kürtaj sayısı arttıkça kürtaja ait riskler de artış söz konusudur. Bu sebeple de kürtaj sayısını arttırmamak için uygun doğum kontrol yöntemlerine başvurmak oldukça önemlidir.
- Düşük yapıldıktan sonra kürtaj işleminin uygulanması şart mıdır?
Şayet gebeliğe ait parçalar rahim içerisinde kalmış ise kürtaj yapılabilir. Bunun dışında aşırı kanama söz konusu ise yeniden kürtaj yapılması gerekebilir.
- İkinci ya da üçüncü defa kürtaj işleminin gerçekleştirilmesi riskli midir?
Kürtaj işleminin riskleri, yapılan her kürtajda artmaktadır.
- Bakire kızlar da kızlık zarı bozulmadan kürtaj işlemi uygulanılabilir mi?
Kızlık zarının yırtılmayacağına dair bir garanti söz konusu değildir. Ancak kişinin kızlık zarı esnek ve genişse kızlık zarı hasar almadan korunabilir.
- Kürtaj yaptırdığım sonradan anlaşılır mı?
Kürtaj işlemi dışarıdan anlaşılmamaktadır. Kürtaj yapıldığı, bir başka doktor tarafından da anlaşılamamaktadır.
- Kürtaj işlemi ne kadar sürede uygulanmaktadır?
Kürtaj genellikle 15 dakika gibi kısa bir sürede uygulanabilen bir işlemdir.
- Kürtaj işleminden ne kadar süre sonra spiral takılabilir?
Kürtaj işleminin tamamlanmasından bir hafta sonra spiral takılabilir.
- Kürtajdan ne kadar süre sonra banyo yapılabilir? Havuz ve denize girilebilir mi?
Kürtajdan sonra banyo yapılabilir. Ancak banyo yaparken ayakta durulmalıdır. Bu sayede enfeksiyon riski en aza indirilmiş olacaktır. Kürtajdan sonra iyileşme dönemi tamamlandığında deniz ve havuza girilebilir.
- Bekâr kişiler kürtaj olabilir mi?
Bekar kadının reşit olması durumunda kürtaj olmasında herhangi bir sakınca yoktur. 18 yaş altındaki kişilerin ise mutlaka anne ve babasından izin alması gerekmektedir.
- Kürtaj işlemi için en uygun hafta ve en kolay hafta hangisidir?
Kürtaj, genellikle gebeliğin 5-7. Haftalarında yapılmalıdır. Daha erken kürtaj işlemlerinde içerde parça kalma riski vardır. Gebelik haftaları ilerledikçe ise kürtaj işlemine bağlı riskler artar.