Kürtaj Sonrası Kanama Olmaması İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kürtaj Sonrası Kanama Olmaması İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler, Kürtaj Sonrasında En Sık Görülen Şikayetler Arasında Kanama İlk Sırada Yer Almaktadır. Ancak Bu Durum Gayet Normaldir. Kürtaj Sonrasında Damla Damla Ya Da Lekelenme Şeklinde Kanama Olması Gayet Normaldir.
Kürtaj Sonrası Kanama Olmaması İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ancak Kanama Miktarınızda Bir Artma Olması Veya Kanamanın Doktorunuzun Belirttiği Süreden Uzun Olması Durumunda Mutlaka Doktorunuza Bilgi Vermeniz Gereklidir. Kanama İçin Tampon Kullanmamalı, Hijyenik Ped Kullanmalı Ve 2 – 4 Saat Aralıklarla Değiştirmelisiniz. İlk Hafta Boyunca Cinsel İlişkiden Kaçınmalısınız.
İlerleyen Haftalarda Cinsel İlişkiye Girerken Korunmaya Özen Göstermelisiniz. Doktorunuzun Kanama İçin Önerdiği Bir İlaç Varsa Mutlaka Kullanmalısınız. Bu Süreç İçerisinde Aspirin Gibi Kan Sulandırıcı İlaçlar Kullanmaktan Kaçınmalısınız.
Ayrıca İlk Hafta Havuz, Deniz Ve Sauna Gibi Aktiviteler Yapmamalısınız. Çok Ağır Şeyler Kaldırmamalısınız Ve Ağır Yorucu İşlerden Kaçının..
Kürtajdan Sonra Ortaya Çıkabilecek Problemler
Kanama Haricinde Adet Ağrısına Benze Ağrılar Ve Kramplar Da Birçok Kişinin Problemi Olmaktadır. Ancak Bu Ağrılar Birkaç Gün İçerisinde Geçecektir. Ağrılar İçin Doktorunuzun Önerdiği Ağrı Kesicileri Kullanmanız Faydalı Olacaktır.
Kürtaj Sonrası Bulantı Ve Kusma Da Hastalarda En Sık Görülen Komplikasyonlardandır. Bunun Önüne Geçmek İçin Öğünlerinizde Daha Hafif Gıdalar Tüketmeye Özen Göstermelisiniz.
Yoğun Kanama, Ağrı Kesici Kullanmanıza Rağmen Şiddetli Ağrı, Yoğun Ve Kötü Kokulu Akıntı, 38 Derece Üstünde Ateş Gibi Durumlarla Karşılaşırsanız Hemen Doktorunuzu Aramanız Gereklidir.
Ayrıca Kürtaj İşleminden Sonra 45 Gün İçerisinde Adet Olmanız Beklenir. Bu Süre İçerisinde Adet Olmazsanız Doktorunuzla Görüşmelisiniz.
Kürtajdan Sonra Kanamak
Şayet Kürtaj Gebeliğin İlk 10 Haftasında Gerçekleşmiş İse, Genellikle İlk Bir Hafta Lekelenme Tarzı Kanamalar Meydana Gelebilir. Ancak Bu Kanamalar Parçalı Ve Pıhtılı İse Mutlaka Zaman Kaybetmeden Bir Uzmana Başvurmak Gerekmektedir.
Çeşitli Durumlarda İse Kürtajdan Sonra Hiçbir Şekilde Kanama Meydana Gelmeyebilir Ancak Beş Gün Sonra Lekelenme Oluşabilir. Bu Tarihlerden Yaklaşık 6 Hafta Sonra İse Adet Kanaması Meydana Gelir.
Kürtajdan Sonra Rahimde Parça Kalması
Kürtaj İşleminden Sonraki Günlerde Kanama Çok Fazla Ve Pıhtılı Geliyorsa, Bu Kanama Kürtaj İşleminden Bir Hafta Sonra Da Devam Ediyorsa, Akla Rahimde Parça Kalmış Olması Gelmektedir. Bu Parçalar, Fetal Ve Plasental Artıklar Olabilir.
Bu Aşamada Mutlaka Bir Uzmana Başvurulmalı Ve Parça Atıkları Ultrason İle Değerlendirilmelidir. Şayet Gerekli Görülürse Hastaya Yeniden Kürtaj Yapılır. Şayet Operasyon Tekrar Yapılmaz İse, Kanama Uzun Süre Devam Edecektir.