Probe Kürtaj Nedir
Probe Kürtaj Nedir, Kürtaj (probe küretaj) istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması, tanısal işlemler veya düşük yapan kişilerde rahim içinde kalan parçaların çıkarılması amacıyla rahimin kürete (kazıyarak) edilerektemizlenmesi işlemidir.
Probe Kürtaj Nedir ? Nasıl Yapılır ?
Kürtaj (rahim içinin kazınması) yöntemi bir çok ülkede jinekolojik müdahalelerin başında gelmektedir.
Kürtaj (rahim içinin kazınması) nedir ? Tam olarak ne yapılır ?
Tıbbi tahliye yani istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması dışında kadın hayatının bazı dönemlerinde karşılaşılan anormal jinekolojik durumlarda tanıyı kesinleştirmek, bazen de tedavi amacıyla yapılan işlemdir.
On beş yıl öncesine kadar her türlü kanamalar, polipler, düşüklerde ve rahimdeki kötü huylu hücre değişikliklerinden şüphelenildiğinde hemen kürtaja yani probe küretaja başvurulurdu. Fakat artık daha az zarar verici ilaçlar ve yöntemler var.
Gerçi on beş dakika süren bu müdahale basit görünse bile kadınlar için hiç de basit değildir. Kürtaj (probe küretaj) gerektiren anormal durumlar şöyledir;
- Uzun süren kanamalar (kural olarak günü geçen kanamalar)
- Çok sık aralarla gelen sebebi anlaşılamayan kanamalar
- Menopozdan sonra gelen kanama-
- Düşüklerden sonra uzun süre devam eden kanamalar
- Rahimdeki kötü huylu hücre değişikliklerinden şüphelenilen durumlar
- Bazı spesifik hastalıkların tanısını kesinleştirmek için (tüberküloz gibi)
- Sterilite olgularında rahim iç zarının hormonal cevabını histolojik olarak görmek için P.C işlemine başvururur.
Kürtaj Olan Biri İlk Adetini Ne Zaman Görür ?
İşlemden ortalama bir ay sonra adet görülür. Ancak işleme ve gebeliğe bağlı ilk adetinizde 7–10 günlük gecikme veya erken olması durumu olabilir. Bunun dışındaki durumlarda mutlaka doktorunuz ile görüşmeniz gerekir.
İşlem Sonrası Ne Zaman Spiral Takılabilir ?
Spiral uygulaması kürtaj işleminin hemen sonrasında aynı seansta uygulanabileceği gibi işlemden bir ay sonra normal adet döneminde de yapılabilir.
Spiralin normal şekilde takılabilmesi için rahim ağzında yara (erozyon) veya iltihap (cervicit) bulguları olmamalıdır. Eğer ki bu bulgular varsa önce onların tedavisi sağlanmalıdır. Ayrıca kişilerde daha önceden nedeni belirsiz adet düzensizlikleri veya kasık ağrıları da olmamalıdır.
Kürtaj Olan Biri Yeniden Hamile Kalabilir mi ?
Kürtaj yaptıran birinde çok büyük olasılıkla tekrar hamile kalmasında problem çıkmaz. Nadiren kürtajın bir komplikasyonu olduğu durumlarda; rahimde delinme, enfeksiyon, enfeksiyona bağlı olarak tüplerin tıkanması, rahim içinde yapışma durumlarında ise hamile kalmakta zorluklar yaşanabilir.
Bu durumlarda ise tedaviden sonra hamilelik mümkün olabilir. Kürtaj, uygun olmayan koşullarda yapıldıysa, rahim ağzını, rahim içini tahriş edici uygulamalar yapıldıysa, ileride düşük ihtimalini artırıcı sebepler ortaya çıkabilir.
Bu da nadiren rastlanılan durumlardandır. Kürtaj yaptırmanın belli bir sınırı yoktur, ancak mümkün olduğu kadar az yaptırmak gerekir. Kürtaj bir doğum kontrol yöntemi değildir.