web analytics

Kürtajda Anestezi

Kürtajda Anestezi

Lokal anestezi daha çok evvelden doğum yapmış yani rahim ağzı geniş olan kadınlara parça almak amacı ile yapılır. Gebelik sonlandırma işlemi için yeterli anestezi sağlamayabilir ve ağrılı sebep olabilir. Acil durumlarda (düşük kanama gibi) hasta yemek yemiş ve de genel anesteziye uygun değilse lokal anestezi yapılabilir.

Kürtajda Anestezi Konusunda uzman ve tecrübeli hekimler tarafından uygulanıldığı takdirde, tıbbi açıdan kabul gören gebelik haftalarında yapılan kürtaj işlemi sırasında risk oluşması çok çok azdır.

Kürtajda Anestezi Hangi Dozda Verilmeli

Kürtaj işleminde lokal anestezi uygun mu?

Kürtaj işlemleri, yani rahim ağzına uyuşturucu iğne yapılarak ve de genel anestezi yani koldan yapılan ortalama 5-10 dakika uyku getiren iğneler ile yapılır.

Genel anestezi kürtaj işleminde tamamen konfor sağlar. Ağrı hissiyatı tamamen ortadan kalkar. Anestezi uzmanı tarafından hastane ortamında yapılır ve daha güvenlidir. İşlemin kolay yapılması kürtaj risklerinde azalma sebebidir (kanama, enfeksiyon, parça kalması, rahim içi yapışma, delinme).

Kürtaj operasyonu konusunda nelere dikkat edilir?

  • Kürtaj bir cerrahi operasyondur. Bu cerrahi konu, jinekolojide uzman ve tecrübeli doktorlar tarafından uygulandığı zaman hayatlar riske edilmemiş olur.
  • Kürtaj operasyonu öncesinde, ultrasonla bebeğin büyüklüğü ve rahim içindeki yeri tam olarak belirlenmeli ve hastanın tıbbi geçmişi dinlenmelidir. Detaylı açıklamalar yapılarak, hastanın psikolojik yönden rahatlaması da ayrıca sağlanmalıdır.
  • Kürtaj operasyonu eğer genel anestezi ile yapılacaksa, hastanın söz konusu işlemden en az 4 ile 5 saat öncesinden itibaren aç olması istenir. Bunun amacı midenin boş olmasını sağlamak ve genel anesteziye bağlı oluşabilecek olası rahatsızlıkları engellemektir.
  • Kürtaj operasyonu lokal anestezi ile yapılacaksa, hastada açlık aranmaz. Lokal anestezi ile yapılacak operasyonda, hastanın rahim ağzı bölgesine uyuşturucu iğne yapılır ve bu bölgenin hissiz kalması sağlanır.

Kürtaj işlemi sonrası neler yapılmalıdır?

Kürtaj işlemi eğer genel anesteziyle yapılmışsa ilk gün için biraz halsizlik, hafif kasık ağrısı ve çok hafif kanama olması normaldir. Şikayetler genellikle birkaç saat içinde azalacaktır.

Kürtaj işlemi sonrası doktorun önerdiği ve reçete olarak yazdığı ağrı kesici ve antibiyotikler düzenli olarak ve atlanmadan kullanılmalıdır. Takdir edersiniz ki vajina ve rahim bölgesinin bu dönemde hassasiyeti nedeni ile 2 hafta kadar cinsel ilişki önerilmez.

Kürtaj Hakkında Bilgiler